Pohodništvo

Soriška planina je idealno izhodišče za številne lepe ture

Soriška planina je s 1307 m nadmorske višine idealno izhodišče za številne krajše in daljše izlete. S parkirišča pod Brunarico se lahko po nezahtevnih poteh odpravite na bližnje vrhove s prelepimi razgledi kot npr. na Dravh (1548 m) in Lajnar (1549 m), Slatnik (1609 m), do Možica (1603 m) in še naprej do Šavnika (1516 m).

Izkušenejši pohodniki se lahko odpravite še dlje proti zahodu, preko Vrha Bače do Koble (1450 m) in morda celo do Črne prsti (1792 m) . Pohodne poti se odpirajo tudi na vzhod, preko Danjarske planine na 1679 m visok razgledni Altemaver in še naprej do koče na Ratitovcu (1667 m).

Pohodniki se lahko na pot odpravite tako v poletnem kot v zimskem času. V poletnem času priporočamo, da spremljate vremensko napoved in se na pot odpravite primerno opremljeni. Za več informacij o izbranih turah lahko povprašate prijazno osebje v Brunarici.

soriška planina

LAJNAR 1549 m

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Bohinjsko sedlo, 1277 m

Čas hoje: 40 minut


Lajnar je 1549 m visoka gora, ki se nahaja severno od Soriške planine. Z vrha, ki je tudi najvišja točka smučišča, se nam odpre lep pogled na bližnji Dravh, Porezen, Črno prst, Triglav, Karavanke in Ratitovec. Vrh ima vpisno skrinjico in žig. Izhodišče je parkirišče pod Soriško planino. Pot nadaljujete po označeni planinski poti.

soriška planina

MOŽIC 1602 m

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Bohinjsko sedlo, 1277 m

Čas hoje: 1 ura 15 minut


Možic je 1602 m visok vrh, ki se nahaja zahodno od Soriške planine. Z vrha, ki ima tudi vpisno skrinjico in žig, se nam odpre lep pogled na verigo Spodnjih Bohinjskih gora in bohinjsko jezero, Triglav, del Karavank, Ratitovec in Porezen. Izhodišče je parkirišče pod Soriško planino. Pot nadaljujete po označeni planinski poti.

soriška planina

SLATNIK 1609 m

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Bohinjsko sedlo, 1277 m

Čas hoje: 1 ura


Slatnik je razgledna gora, ki se nahaja zahodno od smučišča Soriška planina. S travnatega vrha se nam odpre lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Julijce, Karavanke ter del Kamniško Savinjskih Alp. Izhodišče je parkirišče pod Soriško planino. Pot nadaljujete po označeni planinski poti.soriška planina

DRAVH 1547 m

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Bohinjsko sedlo, 1277 m

Čas hoje: 40 minut


Dravh je 1547 m visok vrh, ki se nahaja med Sorico in Soriško planino. Z neporaščenega vrha se nam odpre lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Črno prst, Triglav, Karavanke in Ratitovec. Izhodišče je parkirišče pod Soriško planino. Pot nadaljujete po označeni planinski poti.

soriška planina

RATITOVEC (Altemaver) 1678 m

Gorovje: Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica

Izhodišče: Bohinjsko sedlo, 1277 m

Čas hoje: 3 ure 15 min


Altemaver je s 1678 m najvišji vrh Ratitovca. S travnatega vrha se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe, Jelovico, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Izhodišče je parkirišče pod Soriško planino. Pot nadaljujete po označeni planinski poti.

JULIANA DALJINSKA POHODNIŠKA POT


Čeprav je daljinska pohodniška pot Juliana Trail sodobna pridobitev Skupnosti Julijske Alpe, po njej še vedno hodimo po starodavnih in stoletnih poteh domačinov. Te že stoletja usmerjajo življenje prebivalcev Julijskih Alp, povezujejo njihove njive in pašnike ter krepijo vezi med osamljenimi domačijami. Ravno povezanost skupnosti je tista, ki že generacijam črta življenjske poti. Juliana Trail nas vodi po Julijskih Alpah, kot so jih poznali nekoč in kakor živijo še danes – korak stran od vsakdana ter malce tudi nazaj v času, ves čas pa s pogledom naprej. Soriška planina se nahaja v bližini nekaterih etap daljinske poti in je tako dobro izhodišče in kraj za postanek na poti.

Več informacij: https://www.bohinj.si/pohodnistvo/juliana-trail/

LOŠKA PLANINSKA POT


Loška planinska pot je daljinska pohodniška pot, ki jo sestavlja 12 lažje do srednje zahtevnih etap, v skupni dolžini 188 kilometrov

Loška planinska pot poteka po najlepšem, kulturno pestrem in razglednem delu Škofjeloškega, Cerkljanskega ter Idrijskega hribovja. Pot se vije po hribovitem območju in vas vodi preko grebenov s pogledi vse do Alp na eni ter Ljubljanske kotline na drugi strani.

Loška planinska pot se začne in zaključi v Škofji Loki. Je krožna daljinska pohodniška pot, ki jo sestavlja 12 etap. Dnevne pohodniške etape so povprečno dolge med 8 in 25 kilometri. Pohodnik za posamezno etapo potrebuje od 4 do 7 ur hoje. Povprečna višinska razlika vzpona, ki jo opravi pohodnik na posamezni etapi, je 600 metrov. Dve izmed etap vključujeta tudi Soriško planino.

Več informacij: https://www.loskaplaninskapot.si/pot/